Borówka z Ameryki

Tak polubiła polską ziemię, że udział chemii w jej uprawach jest zminimalizowany. A my jesteśmy jednym z pięciu przodujących światowych producentów borówki wysokiej.

To kryterium nie jest najważniejsze dla smakosza, ale dla matki jest. Niektóre owoce są wygodniejsze od innych. Jabłko, banan i borówka amerykańska to moja pierwsza trójka pod względem łatwości obsługi dziecięcych drugich śniadań, podwieczorków, wycieczek, powrotów z basenu i notorycznych żądań ''czegoś słodkiego''. [..]

Jedzenie na czasie.
Jagody chronią przed zawałem i cukrzycą

Wierzycie w koncepcję superproduktów? Jedzenia, które niezależnie od płci, wieku czy naszego pochodzenia etnicznego ma na nas dobroczynny wpływ? Takich uniwersalnych produktów nie ma wiele, ale jeśli ktoś pokusiłby się o zrobienie stosownej listy, na pewno znalazłyby się na niej jagody i borówki amerykańskie.

W ubiegłym roku naukowcy z harwardzkiej Szkoły Medycznej w piśmie "British Medical Journal" opisali związek między jedzeniem jagód, a także jabłek i winogron a znaczącym obniżeniem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.[..]