BORÓWKI
to idealna przekąska
dla Twojego dziecka
– nie wymagają
obierania.
Umyj
i gotowe!

Dlaczego warto wzbogacić codzienną dietę o borówki?

Nasze owoce cenione są głównie za swój wyborny smak, ale ich spożywanie przynosi wiele dodatkowych korzyści. Borówki amerykańskie mają właściwości zdrowotne, a niewielka ilość kalorii w nich zawarta sprawia, że mogą je jeść nawet osoby będące na diecie. Znajdujące się w nich przeciwutleniacze (antyoksydanty) wzmacniają odporność organizmu i zapobiegają infekcjom. Związki te, neutralizując wolne rodniki, są niezastąpione w profilaktyce antynowotworowej, spowalniają proces starzenia się organizmu i zapobiegają wielu innym chorobom cywilizacyjnym. Nasze jagody zapobiegają również chorobom serca, gdyż zawierają fitoestrogeny, które regulują poziom cholesterolu, obniżając poziom złego LDL i podwyższając poziom dobrego dla naszego zdrowia HDL. Co więcej, codzienne spożywanie borówek poprawia zdolność widzenia, szczególnie przy ograniczonej ilości światła, co powinno zainteresować osoby pracujące dużo przy komputerze.

Owoce borówki zawierają:

Składniki te spowalniają, a nawet cofają proces starzenia się mózgu, co sprawia, że możemy się cieszyć m.in. doskonałą pamięcią. Natomiast zawarty w jagodach błonnik oraz drobne nasiona wpływają na usprawnienie funkcjonowania przewodu pokarmowego, zwłaszcza przyspieszenie procesu trawienia. Warto więc jeść borówki, gdy chcemy pozbyć się nadwagi w zdrowy sposób.

Przepisy
na borówkowe
smakołyki

Muffiny z borówkami

12 łyżeczek masła
1/2 kg mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki sody
375 g brązowego cukru
2 jajka
250 ml maślanki
łyżka startej skórki pomarańczowej
375 g mrożonych borówek
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. 12 foremek do muffinów smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy maślankę i skórkę pomarańczową. Płynne składniki łączymy z sypkimi i dokładnie mieszamy. Dodajemy mrożone borówki i znowu mieszamy. Wypełniamy masą foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (nie powinno oklejać patyczka).

Pankejki borówkowe

2 filiżanki mąki tortowej
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
3 łyżki stołowe cukru
2 jajka
2 filiżanki mleka
1 i 1/2 filiżanki świeżych lub rozmrożonych borówek obtoczonych w 2 łyżkach stołowych mąki
Wymieszaj suche składniki. Ubij jajka w osobnej misce, a następnie wmiksuj mleko i olej. Delikatnie połącz składniki. Dodaj borówki, smaż na patelni na rozgrzanym oleju.

Ciasto z borówkami

125 g masła
2 jajka
250 g cukru
150 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 filiżanki borówek koktajlowych
Rozpuść masło. W misce zmieszaj suche składniki, dodaj masło i rozkłócone jajka ciągle mieszając. Wylej zawartość miski na blachę do pieczenia, na wierzch wysyp borówki (dość gęsto). Piecz 35-45 minut w temepraturze 180°C.

Dżem borówkowy

4 filiżanki borówek
3 filiżanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Umyj borówki. 1 filiżankę owoców rozgnieć i umieść w dużym rondlu z pozostałymi borówkami. Gotuj na umiarkowanym ogniu 10 min., mieszając. Dodaj cukier i sok z cytryny, gotuj na małym ogniu 20 min., co pewien czas mieszając. Dżem przelej do słoików, zakręć.

Sos borówkowy do deserów

1/2 filiżanki cukru
1/2 filiżanki wody
szczypta soli
2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
2 filiżanki borówek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Zmieszaj cukier, wodę, sól i mąkę. Gotuj, często mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj borówki i zagotuj. Następnie przez 5 min. gotuj na małym ogniu. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Wystudź. Można podawać z lodami, jogurtem, owocami, ciastem itp.